dimecres, 5 de juliol de 2017

La Nit de cuiners de la Confraria de la Vinyala comptarà amb més de 235 assistents

A la festa es reconeixen els confrares i s'investeixen nous cuiners d'aquesta varietat de cargol vinyal

La Confraria de la vinyala té per objectiu reivindicar i donar a conèixer el cargol de la vinyala, una de les especialitats culinàries de la comarca, un producte genuïnament anoienc, el cargol de vinya. Entre les activitats fixes, la Confraria acaba la temporada cada any al juliol amb la Nit de cuiners. 

Aquest any tindrà lloc dijous dia 13 a l’esplanada del restaurant Samuntà d’Òdena i comptarà amb més de 230 assistents procedents de tot Catalunya.

Durant la festa, els confrares cuiners acrediten els aspirants, un reconeixement de per vida. Els cuiners de la Confraria tenen l’autoritat per cuinar, aconsellar i ajudar a qualsevol activitat relacionada amb cuinar cargols en nom de la Confraria. Des de les vuit del vespre es podrà veure com cuinen les vinyales, i a les nou, una vegada els cuiners oficials hagin donat el vist-i-plau, començarà el sopar. Hi haurà un buffet de primers i vuit varietats de cargols. Per acabar, unes postres especials i, com ja és tradicional, un cremat.

A banda de la Nit de cuiners, la Confraria de la Vinyala col·labora cada mes de setembre a Òdena amb la Fira de la Vinyala, amb la intenció de promocionar aquest producte típic de la comarca, acompanyat d’una oferta de productes artesanals. En una data propera a aquesta Fira s’organitza la Vinyalada, un sopar formal en què es concedeixen reconeixements, com la Vinyala agraïda i es presenten les activitats previstes per la temporada. Cada segon dijous de mes la Confraria també organitza “els dijous de vinyales” un sopar que es realitza cada vegada en un restaurant diferent i en el què es cuina una recepta de vinyales. El restaurant amfitrió compta sempre amb el suport  dels confrares cuiners. 

La Confraria de la vinyala també col·labora amb d'altres festes i assisteix a diferents trobades cargolaires.
La vinyala, o cargol de vinya, és una varietat de cargol molt apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu. La vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada