Més apreciada a l’Anoia que el bover, la vinyala o vinyal és una varietat de cargol amb moltes possibilitats culinàries, tal com s’ha demostrat amb l’allau de receptes rebudes al primer Concurs de receptes amb vinyales. Aquest potencial gastronòmic de la vinyala, en tant que producte genuïnament anoienc, es promociona ara com un atractiu afegit de la comarca.
Més apreciada que el bover
La vinyala, com es coneix col·loquialment el vinyal o cargol de vinya (Otala punctata), és un cargol de carn fina i gustosa i és, junt amb el bover, les dues espècies de cargol més grosses de l’Anoia. Mentre que el bover abunda en zones d’horts, la vinyala és una espècie de secà.
El seu hàbitat natural comprèn només l’est de la Península Ibèrica, la Catalunya nord, el sud d’Occitània, les Illes Balears i el sud-oest d’Algèria. En canvi, tot i que el bover és originari de la conca mediterrània i de l’Europa atlàntica temperada, les seves possibilitats gastronòmiques han possibilitat que, avui, hagi estat introduït a gran part del món.
Tradicionalment, a l’Anoia, la vinyala ha estat més apreciada que el bover, especialment a la conca d’Òdena que és on està més arrelada, diu el també restaurador Pere Santos. Des de sempre s’han cuinat vinyales, bé sigui combinades amb carn o amb peix o soles i perfumades amb herbes aromàtiques, espècies o xocolata.
Justament, en un moment en què la gastronomia està molt de moda, el GHITA es va plantejar la promoció de la vinyala com un atractiu afegit de la comarca el cargol ja està abastament promocionat a Lleida, per tant, la idea va ser vendre un cargol diferent, aclareix Santos.
El jurat del Concurs de receptes amb vinyales 2009, al complert
Un concurs molt participat
La primera acció promocional d’aquest producte ha estat el Concurs de receptes amb vinyales 2009. Amb el suport de Publicacions Anoia, les societats gastronòmiques Barons de la Bona Taula i A vore que mingem, polítics i representants de l’hostaleria anoienca i altres entitats, la convocatòria tenia com a principal objectiu recollir les receptes que, des de ben antic, han convertit la vinyala en un àpat de festa. Alhora, el concurs pretenia premiar la inventiva i creativitat dels particulars a l’hora de cuinar aquest cargol.
La resposta ha estat massiva i tant el volum com l’originalitat de les receptes ha fet que el jurat encarregat d’emetre el veredicte d’aquesta primera edició, encapçalat per Oriol Llavina, recentment escollit Cuiner de l’Any 2009, no ho hagi tingut gens fàcil. Finalment, després de molt deliberar, es va atorgar el primer premi a Montserrat Ribera, per la recepta Els cargols de la Montserrat(que reproduïm a la secció del Gurmet); el segon premi a Carme Claramunt, per la recepta Els cargols de la Carmeta; i el tercer premi a Aureli Rosa, per la recepta Cargols amb sípia i llagostins.
La vinyala es pot cuinar de moltes maneres. Aquí, amb sípia i llagostins, una recepta d’Aureli Rosa que li ha valgut el tercer premi del Concurs de receptes amb vinyales 2009
Demà dissabte, tots els que s’apropin al Mercat de Santa Caterina tindran l’oportunitat d’assaborir un producte ben senzill, però amb moltes possibilitats gastronòmiques.
Els productes de l’Anoia es difonen a Barcelona
Aquest dissabte, el Mercat de Santa Caterina de Barcelona acollirà la 1a Mostra Gastronòmico-Turística de l’Anoia, una activitat organitzada pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia per difondre la varietat de l’oferta turística, així com la qualitat i possibilitats gastronòmiques dels dos productes genuïnament anoiencs: el cigronet de l’Alta Anoia i la vinyala o cargol de vinya.
A la Mostra, que tindrà lloc de les 10 del matí a les 3 de la tarda, hi participaran un total de deu restaurants, cinc caves, un elaborador de formatges i un forn artesà, a banda de diferents empreses de turisme actiu, l’Observatori Meteorològic de Pujals, el Consorci de l’Alta Anoia, el Consell Comarcal de l’Anoia i el Gremi d’Hostaleria i Turisme-GHITA.
Aquesta és la primera iniciativa que, conjuntament, es fa fora de l’Anoia i té l’objectiu, com explica Pere Santos, president del GHITA, de donar a conèixer la comarca a Barcelona, perquè, tot i que estem a mitja hora de distància, l’Anoia és la gran desconeguda per als barcelonins.
A més de l’oferta turística, que inclou allotjaments rurals, itineraris, visites guiades, rutes amb BTT o vols en globus, a la Mostra es difondran els dos productes gastronòmics genuïns de la comarca: el cigronet de l’Alta Anoia i la vinyala, o cargol de vinya. En aquest sentit, cadascun dels 10 restaurants participants elaborarà un plat amb algun d’aquests dos productes que podran tastar els visitants, prèvia compra d’un tiquet que els donarà dret a degustar 3 plats i 2 begudes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada